Rječnik rasvjetnih pojmova

SVJETLOSNI TOK [Lumen]

Svjetlosni tok je količina svjetla generira iz svjetiljke. Ova vrijednost samo relativno predstavlja izvedbu proizvoda, dok je optika ta koja iskorištava svjetlost na učinkovit način. Raspodjela svjetlosnog toka (svjetla) samo gdje je potrebno pruža dodatnu uštedu energije. Mi strogo prikazujemo izlazni svjetlosni tok svjetiljki, a ne teoretsku vrijednost kao što mnogi konkurenti rade.

OSVJETLJENJE [Em, lux]

Osvijetljenost je količina svjetla koja padne na određenu površinu, poput ceste ili na pod u skladištu. Osvjetljenje je parametar za mjerenje koji se uzima u obzir za nogostupe, pješačke prijelaze, kružne tokove i sve industrijske primjene.

SJAJNOST (LUMINANCIJA) [L, cd/m2]

Sjajnost je količina svjetlosti koju promatračeve oči (obično vozač) vide, reflektirana od površine 1m2 površine ceste i vidljiva iz daljine. To je mjerivi parametar za uličnu i tunelsku rasvjetu, jer predstavlja model stvarnih uvjeta u kojima se vozač nalazi, gdje prepreke trebaju biti primijećene na vrijeme kako bi se osigurala pravovremena reakcija sudionika u prometu.

UZDUŽNA JEDNOLIKOST [UI]

Uzdužna jednolikost izračunava se iz omjera minimalnog osvjetljenja [Lmin] i maksimalnog osvjetljenja [Lmaks], mjereno na osi ceste. Mjerenje se ponavlja za svaku traku.
To je primarno važna vrijednost kod izračuna za uličnu i tunelsku rasvjetu. Razina jednolikosti ispod minimalnog zahtjeva je jasno vidljiva kada su tamne i svijetle pruge vidljive na prometnici.

UKUPNA JEDNOLIKOST [Uo]

Ukupna jednolikost izračunava se iz omjera minimalnog osvjetljenja [Lmin] i prosječnog osvjetljenja [Lav], mjereno u svim točkama matrice zadanih u normi.

POPREČNA JEDNOLIKOST [Ut]

Poprečna jednolikost je najnepovoljniji omjer Lmin i Lmax između svih poprečnih linija okomito na središnju liniju. Ova vrijednost se odnosi samo za izračune tunelske rasvjete.

BLIJEŠTANJE [TI, %]

TI Indeks mjeri razinu bliještanja, uzrokovanu prisustvom izvora svjetlosti u vidnom polju promatrača. Postotak vrijednosti mjeri prirast osvjetljenja koje bi trebalo primijeniti na cesti da se nadoknadi prisutnost navedenog izvora svjetlosti, zadržavajući istu vidljivost prepreka. TI vrijedi samo za uličnu i tunelsku rasvjetu.

GLARE [UGR]

UGR je mreža vrijednosti iskazanih za klasificiranje bliještanja proizvedenih od rasvjetnih tijela u zatvorenim prostorima. To nije broj koji se može dodijeliti svjetiljci, ali se može iskazati provedbom simulacije rasvjete prostorije, definirajući točku promatrača (kao što je radna prostorija) i uključujući u parametrima izračuna i površinu emitirane svjetlosti kao i rasvjetljenost prostorije.